Mattips

Idag åt vi rester till lunch och middag så här kommer ett litet sammandrag av veckans mat.

Nötfärsbiffar i gräddsås med potatis eller ris:

600 g nötfärs
1 ägg
2 msk kalvfond
1/5 dl grädde
salt, peppar

Forma till biffar och stek i kokosolja.

När biffarna är nästan klara ta då bort dessa från pannan, häll i grädde och lite vatten, en klick kalvfond och smaka av. Lägg tillbaka biffarna och låt sjuda en stund.

Servera till;
kokt potatis Tips! stormkoka inte potatisen, låt den bara sjuda så blir den så mycket godare.
alt.
ris

Lax med fetaost/grekisk yoghurt täcke i ugn med broccolimos:

2 st laxfiléer
90 g fetaost
1 dl grekisk yoghurt

Salta och peppra på laxen, blanda fetaost och grekisk yoghurt och häll ovanpå laxen. Ställ i ugnen ca 20 min, 180 grader.

Koka broccolin nästan mjuk, häll av vattnet och tillsätt en klick crème fraîche samt mycket smör (mycket! var inte rädd för smöret!), salta och mosa med mixer stav.

Lax med zucchini :

Till barnen hade jag igår gjort lax utan osttäcket, alltså enbart laxfiléer i ugn. Det blev över av dessa så idag gjorde jag en ny rätt av laxen.

1 st tärnad zucchini
ca 1 dl crème fraîche
ca 1 dl vitt vin (Oyster Bay Chardonnay 2013)
ca 1 dl grädde
1 st vegetabilisk buljongtärning (säkert bättre med fiskbuljong men jag hade inte det hemma)
rostade pinjenötter
salt, peppar

Fräs zucchinin, häll i lite höftat av crème fraîche, vitt vin, grädde, buljongtärning, salt och peppar. Låt koka och smaka av. Rosta pinjenötterna. Tillsätt den färdiga laxen samt pinjenötterna i såsen, klart!

Servera som den är eller till pasta eller ris (själv utesluter jag ofta kolhydrater i form av ris, potatis, pasta).

Vi äter så mycket som möjligt glutenfritt, så pastan vi hade idag var rispasta.

Fisk i ugn med koriander/tomat/lök:

1 st pangasius "panga" filé (vit fisk, typ kolja)
salt, peppar.

Täck fisken med tomat, lök och mycket färsk koriander, ställ i ugnen.

Servera med ris.

Hoppas något av det smakar!






Kommentarer

  1. Allt låter jättegott, ska testa.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Härligt med hemlagat!
    Leffe är just nu med en kompis på Gotland. Igår hade de kokat rotmos till sitt fläsk. Inget för mig - men de älskar't .
    Ha det gott!
    (Jo, vi är fler :-) som kan kommentera)

    SvaraRadera
  3. Så sant Jigan, det är du och mamma som kan kommentera!! Skulle du kunna förklara för andra hur man kommenterar? Skulle vara så kul om fler kunde.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg