Kinesiska nyåret

Firandet av det kinesiska nyåret är i full gång. Det är den största högtiden för Kineser och infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet alltså någon gång mellan den 21:a januari till 19:e februari.

Nyåret firas i rött. Rött anses symbolisera lycka. Husen dekoreras bland annat med röda pappersark med lyckohälsningar. Barnen får röda kuvert med pengar i.

Nyår firas med familjen, de äter nyårsmiddag som består av många olika rätter (som vårt julbord) och de smäller smällare för att skrämma bort onda andar.

Bland det mest spektakulära händelserna är lejondansen. Den framförs med ljud av gonggong och trummor längs med gatorna. Lejonet tar grönsaker som hängts upp i ingången till restauranger och affärer och tillönskas därmed tur och lycka.

Det är flera 100 miljoner människor som reser till sina familjer för att fira nyår och många passar även på att åka på semester efter nyår. Under dessa veckor kring nyår är det trafikkaos i Kina och stora delar av Asien. Priser på flyg och hotell är skyhöga och det mesta är fullbokat.



Kommentarer

Populära inlägg