Hantverkare

Ny vecka och jag är helt fullbokad med hantverkare som ska komma även denna veckan. Inte att det tar särskilt lång tid när de väl är här men det låser upp hela min dag. Idag, som exempel, hade jag aircon-företag som skulle komma mellan klockan 14-18. På förmiddagen ringde de och sa att de kommer mellan klockan 13-15. De kom klockan 12.30. Jag hade precis kommit hem då och troligtvis har de ringt mig undertiden jag var i hissen för Meeta, vår mäklare ringde mig och sa att airconföretaget hade ringt henne och att de inte får tag på mig. Nåväl, de kom och tittade på båda luftkonditioneringarna som för ett väldans oväsen. Konstaterade att fläktmotorerna behöver bytas och de kan det inte göra idag och de skulle återkomma under eftermiddagen för ny tid. De kommer nästa torsdag, samma visa igen med att jag blir uppbokad hela dagen.

Igår hade jag en annan kille här som tittade på en tredje aircon som också låter. I den här lägenheten har vi olika märken på våra airconditions och därför olika reparatörer och olika tider de kan komma. Samma sak igår, han skulle komma mellan klockan 15-17, kom klockan 13.30. Även han konstaterade att det var fläktmotorn och behövde komma tillbaka en annan dag för att byta den. Om han kan byta den. Klantarna har installerat ac:n så nära väggen att han osäker på om han får ut motorn. De placerar den så nära väggen för att dölja rören. Ingen tanke på att den ska kunna underhållas...

Igår skulle även en hantverkare komma för att titta på bordet som flyttfirman gjorde sönder. Denne gubben varken hörde av sig eller dök upp.

Jag rinde flyttfirman och sa att han inte kom och att jag nu lämnar huset. Bad honom komma idag istället. Det gjorde han, muttrade lite, ringde flyttfirman och sa att de skulle ringa mig. Sedan gick han, vi fick ingen klarhet om han kunde laga bordet eller ej och jag har ännu inte hört av flyttfirman.

Förra veckan hade jag ett företag här som skulle byta fläktkåpan i köket. De skulle komma på fredagen. På onsdagen ringde de och bad så hemskt mycket om ursäkt för att de inte kunde komma som då, onsdag. Eh, jag var inte hemma då eftersom de skulle komma på fredag. Men eftersom de inte kunde komma så behövde jag ju inte säga det.

Vi bokade in nästa dag klockan 11. Det skulle innebära lite tight i tiden för mig, jag hade en nageltid precis innan. Men jag övar på att inte vara så jäkla präktig med att alltid vara i tid, det behövs inte här och det är ingen som tar illa upp över att vänta. Mia skulle vara hemma och kunde släppa in dem om jag inte hade hunnit hem. De ringde och sa att de kom klockan 11.30, så det blev inga problem tidsmässigt för mig att hinna hem.

Men, det körde ihop sig för mig. Allt betalas kontant här. Problemen vi har haft nu är sådant som hyresvärden ska betala för och jag har lagt ut för dessa kostnader, vilket såklart inte är några problem. Det rör sig om några tusen hit och dit. Jag åkte tidigare till Plazan för att ta ut pengar före mitt nagelbesök eftersom det var kort om tid efteråt. Men, så nekades mitt uttag! Det fanns inga pengar!! Iih! Jag ringde Sam som var i Kina och han kunde snabbt kolla banken och se att det inte fanns pengar på detta uttagskonto. Attans, vad jobbigt det plötsligt blev för mig. Jag ringde Meeta och bad så hemskt mycket om ursäkt för att jag inte kunde lägga ut och om hon kunde komma förbi med pengar. Men även hon var i Kina... Jag har ett svenskkort som alltid ligger hemma. Använder det så sällan att jag var osäker på om jag skulle kunna koden. Men det var värt ett försök. Så efter att jag var klar med naglarna blev det snabbare än snabbast hem, släppa in grabbarna som kom samtidigt som jag, förklara att jag var tvungen att hämta pengar och att de kunde starta med jobbet under tiden, snabbare än snabbast tillbaka till Plazan, ett första försök på ATM maskinen och fel kod, ett andra försök och Bingo! Snabbt hem igen och problemet var löst med en uns stressahormoner utlösta i min kropp. Det första de säger när jag kommer hem är att de inte kan byta fläkten, fel modell. Och jag behöver såklart inte betala något... Hade jag bara haft lite is i magen och väntat i 2 minuter så hade jag sluppit åka fram och tillbaka en extra gång för att ta ut pengar.. Så kan det gå!

Jag berättade min historia för Angelica som också flyttat omkring en del och har erfarenhet av att ha olika konton och pengar på olika ställen och ibland inte pengarna på rätt ställe. Det är kanske nackdelen med att var "rotlösa". Det blir inte samma "trygga" planerade grund att stå på som när man bor mer permanent i ett land. Vi är lite grann på väg hela tiden, binder aldrig upp oss på några bindningstider etc. Angelica lovade i alla fall att nästa gång kommer hon ut med pengar. Jag ska försöka att vara mer i tid nästa gång så hon slipper att ta med sina tre barn på två bussar till oss i DB, bättre att jag åker till henne om det ska lånas (skratt). Skönt i alla fall att ha personer i närheten som förstår läget.

På torsdag kommer en annan hantverkare för att hänga tavlor, gardinstång och rullgardin i Mias rum. Den här kille gillar jag dock. Jag ringde honom igår och frågade om han kunde hjälpa mig med detta och i så fall när. Samma dag fast några timmar senare kunde han dyka upp! Oj, för snabbt denna gången. Jag hade inte allt hemma och jag visste inte ens var jag skulle köpa gardinstången. Då sa han att han kommer förbi och mäter och sedan köper gardinstång och kommer på torsdag. Kanoners! Ännu mer kanoners att han kom och mätte för jag hade en säkring som gått i köket och där båda glödlamporna gått sönder. Jag ringde honom och bad han ta med glödlampor så fixade han även det. Fantastiskt bra liten indier det där. Kommer direkt och fixar det mesta.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg